Haszon vagy egészség?

Az alternatív vitaminszemlélet követői szerint a vitamin túladagolás – mint olyan – nem létezik, a „túladagolási” tüneteket egy vitamin ésszerűtlenül magas dózisának bevitele okozza, ami automatikusan hiányt generál a többi vitaminból és ásványi anyagból. Így a kellő egyensúlyt megtartva, az RDA mennyiségek több tízszerese sem tud „túladagolási” tüneteket előidézni. A nagy mennyiségű C-vitamin fogyasztással kapcsolatban gyakran felmerülő ellenvetés, hogy a C-vitamin fokozza a vesekő képződést. Bár az adat él a köztudatban, ennek forrása ismeretlen, és nem ismert olyan kísérlet sem, amivel ezt igazolták volna. Ugyanakkor elképzelhető, hogy egyes vitaminkészítmények egyéb adalékai vesekő képződést okoznak.


Az élelmiszerekkel (gyümölcsökkel, gyümölcslevekkel, zöldségfélékkel stb.) bevitt C-vitaminra nem vonatkozik, hogy túlszedése hipervitaminózist okoz, mert a felesleg kiürül a szervezetből. A tabletták formájában bevitt C-vitamin szükségleten túli fogyasztása ennek ellenére is lehet káros az adalékanyagok miatt.

Dr. Evan Cameron és dr. Linus Pauling nagy mennyiségű C-vitamin kúrát alkalmazott. Napi 10 gramm mennyiség jelentősen megnövelte a halálos betegek életben maradási esélyét. Egyes kutatók felhívják a figyelmet a szintetikusan előállított C-vitamin számos mellékhatására, ugyanakkor a természetes C-vitamin igen nagy mennyiségben szedhető. Természetesen van egy felső határ, ahol hasmenés léphet fel, de ehhez már igen jelentős mennyiség kell.

Dr. Robert F. Cathcart rámutat, hogy a szervezet számára igényelt és tolerált mennyiség arányosan nő a betegség fokával, igen súlyos betegségeknél akár napi 200 gramm is szükséges, míg ugyanaz a személy egészségesen napi 10-15 grammot tud csak tolerálni hasmenés nélkül.

A német dr. Matthias Rath L-lizinnel és L-prolinnal kombinálja a C-vitamin terápiát, az étrend teljes megváltoztatásával. Ötnyelvű honlapján olvasható Schmidt Ilona agyrákjának sikeres kezeléséről szóló beszámolója.

Azt állítják, azt a feltevést, hogy a túladagolás vesekőképződést okoz, klinikai kísérletekkel mindeddig nem sikerült igazolni. Valójában ugyan ritkán, de már napi 8 g is hematúriát (véres vizeletet) okozhat [2], és elvileg a vesekőképződés esélye sem kizárható, bár ilyen esetet nem dokumentáltak.

A múlt század derekán a kanadai származású, de idős kora ellenére ma is aktív Dr. Abram Hoffer édesanyjának írt fel nagy mennyiségű niacint (B3-vitamint) szenilitás ellen. Először ő maga is meglepődött a hatalmas javuláson. Nemcsak a szenilitás ellen volt hatásos, de az ízületi gyulladás ellen is, a krónikus neuralgia ellen is, a látás is javult, a koleszterinszint csökkent, az életkedv is feltámadt, az energiaszint megnőtt. Az édesanyja további 21 évet élt igazi szenilitás nélkül, olyannyira rendbejött, hogy két könyvet is írt a gyermekkori farmon átélt élményeiről. Hoffer ezt a vitaminkúra sikerének könyveli el, ami niacin (B3-vitamin), C-vitamin és E-vitamin szedéséből állt.

Dr. Hoffer azóta 134 halálos beteget is kezelt vitaminkúrával, statisztikailag igazolni tudja, hogy az általa javasolt módszer nemcsak jelentősen megnöveli az életbenmaradási esélyt, de jelentős javulást is hoz a kortünetekben, életvitelben. Dr. Hoffer a mai napig közel 500 cikket publikált és 15 könyvet írt, a szakma mégse nagyon figyel fel rá, szerinte azért, mert a vitaminokat nem lehet szabadalmaztatni és
nem hoznak annyi hasznot,
mint a gyógyszerek.

Jaaaaa, hogy a pénz.

Akkor talán ezért sem hallani a televízióban erről szinte semmit?
Az egészség nem akkora üzlet?

Valahol azt olvastam, hogy a régi kínai uralkodók akkor fizették az orvosaikat, amikor egészségesek voltak. Ha megbetegedtek, az orvosnak ingyen kellett gyógyítania őket. Logikus érdekeltségi rendszer jött létre.
Az orvos anyagilag az egészségben volt érdekelt, nem a betegségben.

Tudom, hogy csúnyán hangzik, de nálunk mi a helyzet?
Az orvos a gyógyításra esküszik, de anyagilag a betegségben érdekelt.

Kutatások

C-vitamin kutatások:

  • 60 mg C-vitamin
    • Adolf Hitler tudósaival számoltatta ki, hogy mennyi az a minimális napi C-vitamin mennyiség, amivel katonái elkerülhetik a skorbutot. Ez napi 60 mg.
  • 220 mg C vitamin
    • Egy vizsgálat szerint a naponta több mint 220 mg-ot szedők E vitamin koncentrációja 18 %-kal volt magasabb, mint azoké, akik napi 120 mg-ot vagy ennél kevesebbet szedtek.
  • 500 mg C-vitamin
    • Napi 500 mg vagy több megelőzi a rák számos fajtájának, valamint a szívbetegség, a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a nátha vagy az influenza, a hályog, vagy akár az asztma és az allergia kialakulását is.
  • 500 mg C-vitamin
    • 119 érplasztikán átesett páciens 4 hónapon keresztüli vizsgálata során, azok akik 500 mg C-vitamint szedtek, csak 24%-uknak alakult ki érelzáródás, míg nem szedtek C-vitamint azoknak 43%-ánál.
  • 4000 mg C-vitamin
    • Huszonöt éves kutatáson alapul Dr. Anthony J. Verlangieri, a University of Mississippi School of Pharmacy professzorának, az elmélete, aki szerint mindenkinek szüksége van antioxidáns-pótlásra, amibe beleérti a napi 4000 mg !!! C-vitamin fogyasztását az étrenddel együttvéve. Egyetért azzal, hogy csak mítosz az az állítás, miszerint minden vitamint, amire csak szükségünk van, a táplálkozás útján magunkhoz vehetünk, és rámutat arra, hogy a C-vitamin pótlás semmiféle mérgezőhatással vagy mellékhatással nem jár.

Orvosi tanácsok

  • Az EU ajánlás (RDA) napi 60 mg C-vitamin
  • Napi 10 mg-nál kevesebb C-vitamin skorbutot okozhat.
  • A C-vitamin 2-3 óránként kiürül a szervezetből
  • Az Aszpirin 3-szorosára gyorsítja a vitamin kiürülését a szervezetből.
  • Kemoterápiás vagy sugárkezelés esetén nem szabad szedni.
  • A nagy mennyiségű aszkorbinsavbevitel húgysavköveket okozhat, bár ezt el lehet kerülni B6 vitaminnal és elegendő vízfogyasztással
  • Minden elszívott szál cigaretta napi +50 mg C-vitamin bevételt indokol

Ajánlás

Napjainkban a szakemberek 1000 mg fokozatosan felszívódó C-vitamint ajánlanak naponta.

C-vitamin túladagolás

C-vitamin túladagolás nagyon ritkán fordulhat elő, csak extrém magas C-vitamin bevitel esetén (napi több mint 10 000 mg) és tünetei enyhék.